Máte radi makové koláče? Tento je podľa receptu pani Marianny a chutí famózne. Vynikajúca plnka a cesto vydržia aj niekoľko dní. Samozrejme, ak sa nezje hneď po upečení.
- 270 gramov hladkej múky
- 70 gramov masla
- 80 gramov cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 gramov bieleho jogurtu
- 3 žĺtky
Maková plnka
- 120 gramov polohrubej múky
- 150 gramov maku
- 120 gramov cukru
- 1 vanilkový cukor
- 170 ml mlieka
- 80 gramov masla
- 3 bielky
Postup:
- Najskôr si vypracujeme cesto, až potom sa pustíme do makovej plnky. Cukor si vymiešame s maslom a žĺtkami a postupne pridáme aj múku a prášok do pečiva. Na záver pridávame biely jogurt. Cesto bude hutnejšie, preto pracujte s kuchynským robotom alebo rukami. Keď ho máme dobre vypracované, zabalíme ho do fólie a necháme asi hodinu v chladničke.
- Maslo na plnku si roztopíme. Prilejeme ho k maku a pridáme múku, cukre a vlažné mlieko. Miešame opatrne, ideálne mixérom alebo šľahačom. V ďalšej miske si vyšľaháme bielky so štipkou soli. Na záver opatrne primiešame k makovej plnke tak, aby ostala nadýchaná.
- Cesto z chladničky rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na plech. Jednu polovicu uložíme na papier na pečenie, urobíme vidličkou menšie dierky a pridáme makovú plnku. Druhou polovicou cesta plnku prikryjeme. Opäť môžeme vidličkou popichať, aby sa nám cesto počas pečenia nenafukovalo. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút, koláč kontrolujeme. Po vychladnutí ho môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.