Tento druh koláča je veľmi efektný na pohľad a zároveň chutný, ako od najlepšej pekárky. Vyzerá nádherne a pritom nevyžaduje veľa námahy. Pripraviť ho je pomerne jednoduché, stačí vedieť ako ho zatočiť. Sladká maková náplň, kysnuté cesto a kyslasté slivky sú tým pravým domácim potešením!
500g polohrubej múky
1 kocka droždia
200ml mlieka
80g kryštálového cukru
150g masla
2 vajcia
1,5kg sliviek
200g pomletého maku + cukor podľa chuti
štipka soli
práškový cukor na ozdobu
Múku si preosejte do väčšej misy, urobte v nej jamku a do nej rozdrvte droždie. 40g cukru rozpustite v ½ pohári teplého mlieka a droždie ním pomaly zalievajte a miešajte. Postupne pridajte aj trochu múky z okrajov. Nechajte kašu v strede múky trochu podkysnúť, približne 15 minút. Medzitým rozpustite maslo a zmiešajte ho so zvyškom teplého mlieka vo vodnom kúpeli. Vylejte do cesta a pridajte vajíčka, zvyšný cukor a štipku soli. Vymiesené cesto na polhodinu zakryte utierkou a nechajte podkysnúť na teplom mieste.
Dosku si posypte múkou a cesto si rozdeľte na 3 časti. Každú časť nakrájajte a vyvaľkajte na pás rozmerov 30x40cm. Do stredu pásov dajte v pásoch pomletý mak rozmiešaný s cukrom. Každý pás s plnkou potom zbaľte tak, že zlepíte okraje cesta k sebe a vznikne vám niečo ako plnené pásy.
Tortovú formu si vymastite maslom a posypte múkou, plnené pásy cesta naukladajte do kruhu a navrstvite na seba – spodný diel by mal byť najväčší, stred menší a vrch najmenší. Vzniknúť by vám mali 4 a viac vrstiev. Medzi ne naukladajte slivky. Koláč nechajte ešte 10 minút podkysnúť a pečte pri teplote 175 stupňov asi 45 minút. Podávajte teplé pospané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)