Makové a orechové rožteky

Loading...
(3.7 / 5)

Ďalší z receptov, o ktorý sa podelila pani Terka na stránke Recepty a rady do kuchyne. Fantastické sladké rožteky stačí naplniť a cesto zrolovať. Nič zložité aj pre gazdinku, ktorá pečie málo. Na raňajky ako keby ste ich našli, no hodia sa aj deťom na desiatu do školy, či na večeru s čajom alebo kakaom. Ak ich milujete rovnako ako my, určite vyskúšate. Ako napísala pani Terka, robí ich už roky a od oka, no predsa sme našli jej skvelý recept.

Na rožteky budeme potrebovať:

  • 1 kg polohrubej múky
  • cca 1/2 litra vlažného mlieka
  • 1 kocku droždia
  • 1 vajíčko
  • cukor
  • trošku soli
  • 8 PL oleja

Plnku si môžete pripraviť orechovú alebo makovú, prípadne stačí aj džem. Dnes si ukážeme obe verzie.

Na makovú plnku:

  • 50 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 200 g mletého maku

Mlieko si necháme uvariť s cukrom, prisypeme mak a dobre premiešame. Necháme raz poriadne prevariť, potom odstavíme z ohňa a prikryjeme.

Na orechovú plnku

  • 50 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 200 g mletých orechov

Postup je rovnaký, ako pri makovej plnke.

Ako pripraviť sladké rožteky?

  • Dôležité je povedať, že mlieko do cesta pridávame podľa hustoty. Pani Terka má radšej redšie cesto, s ktorým sa síce horšie pracuje ale výsledok je famózny. Rožteky sú ako také pampúšiky.
  • Cesto pripravíme klasicky, ako kysnuté cesto. Zmiešame teda droždie, olej, mlieko, múku, cukor, štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré potrieme vajíčkom a rozdelíme na 6 rovnako veľkých bochníkov.
Foto: facebook
  • Každý z nich si vyvaľkáme a vytvoríme si 12 trojuholníkov, ktoré naplníme, zrolujeme a dáme piecť na plech. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút, alebo kým nemajú zlatú farbu. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x