Ďalší z receptov, o ktorý sa podelila pani Terka na stránke Recepty a rady do kuchyne. Fantastické sladké rožteky stačí naplniť a cesto zrolovať. Nič zložité aj pre gazdinku, ktorá pečie málo. Na raňajky ako keby ste ich našli, no hodia sa aj deťom na desiatu do školy, či na večeru s čajom alebo kakaom. Ak ich milujete rovnako ako my, určite vyskúšate. Ako napísala pani Terka, robí ich už roky a od oka, no predsa sme našli jej skvelý recept.
Na rožteky budeme potrebovať:
1 kg polohrubej múky
cca 1/2 litra vlažného mlieka
1 kocku droždia
1 vajíčko
cukor
trošku soli
8 PL oleja
Plnku si môžete pripraviť orechovú alebo makovú, prípadne stačí aj džem. Dnes si ukážeme obe verzie.
Na makovú plnku:
50 ml mlieka
80 g kryštálového cukru
200 g mletého maku
Mlieko si necháme uvariť s cukrom, prisypeme mak a dobre premiešame. Necháme raz poriadne prevariť, potom odstavíme z ohňa a prikryjeme.
Dôležité je povedať, že mlieko do cesta pridávame podľa hustoty. Pani Terka má radšej redšie cesto, s ktorým sa síce horšie pracuje ale výsledok je famózny. Rožteky sú ako také pampúšiky.
Cesto pripravíme klasicky, ako kysnuté cesto. Zmiešame teda droždie, olej, mlieko, múku, cukor, štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré potrieme vajíčkom a rozdelíme na 6 rovnako veľkých bochníkov.
Každý z nich si vyvaľkáme a vytvoríme si 12 trojuholníkov, ktoré naplníme, zrolujeme a dáme piecť na plech. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút, alebo kým nemajú zlatú farbu. Dobrú chuť.