V poslednom čase dávam mak do všetkých sladkých receptov, kde by sa mohol čo i len trochu hodiť. Takmer každé ráno si ho pridávam do raňajkovej ovsenej kaše, do smoothie sa hodí perfektne, no napríklad aj také cestoviny s makom ako rýchlovka na večeru nie sú zlé. Čo je už ale celkom iný level je s makom piecť. Mnoho ľudí nemusí tzv. „makové zuby“ no u nás doma ho kvôli tomuto vizuálnemu problému určite jesť neprestaneme. Dnes si napečieme famózne makové kocky s citrónovou polevou. Spojenie týchto dvoch chutí si zamilujete.
Budeme potrebovať:
Na cesto
- 200 gramov polohrubej múky
- 100 gramov práškového cukru
- 100 gramov mletého maku
- trošku škorice
- trošku muškátového orieška
- 1 PL citrónovej kôry
- 120 gramov masla
- 2 žĺtky
- práškový cukor na posypanie
Na polevu:
- 150 gramov práškového cukru
- 1 bielok
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup:
- Múku si najskôr preosejeme a zmiešame si ju s práškovým cukrom. Pridáme mak, škoricu, muškátový oriešok, a citrónovú kôru. Premiešame do jednotnej hmoty. Následne pridávame maslo a žĺtky.
- Vypracujeme si cesto, môžeme na pomoc použiť mixér, ale ide to aj rukami. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke postáť hodinku-dve. Cesto si potom dobre rozvaľkáme asi na hrúbku pol centimetra a poprášime práškovým cukrom.
- Pripravíme si bielkovú polevu a to tak, že vymiešame cukor s bielkami a citrónovou šťavou. Polevu dáme na cesto a pokrájame na kocky o veľkosti hrany asi 3 centimetre a naukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Kocky pečieme na 175 stupňov Celzia asi 15 minút. Kocky odporúčame naukladať do nádobky a uskladniť v chladničke. Po pár dňoch krásne zmäknú. Dobrú chuť.
Lucia M.