Tradičné medovníčky nesmú na Vianočnom stole chýbať. Čo je ale pri perníčkoch alebo teda medovníčkoch dôležité je to, aby boli mäkké. Ja ich vždy skladujem na balkóne v papierovej krabici. Keď má prísť návšteva, vyložím pár kúskov na balkón a za pár minút úplne zmäknú. S týmto receptom sa mi zatiaľ vždy podarili. Horšie to býva s ozdobením, ale zlepšujem sa každým rokom :).
400 gramov hladkej múky
140 gramov práškového cukru
2 vajíčka
2 PL medu
1 ČL sódy bikarbóny
škorica podľa chuti
V miske si najskôr zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, aby sme mali istotu, že bude rovnomerne v celom ceste. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho hodinku postáť v chladničke. Cesto si vyvaľkáme a povykrajujeme vykrajovačkami od výmyslu sveta. Pečieme len krátko na 180 stupňoch, kým nechytia hnedú farbu, je potrebné si to ustriehnuť.
150 gramov práškového cukru a jeden bielok a trošku citrónovej šťavy. Vymiešame do hladka a naplníme sáčok. Urobíme dierku a hor sa ozdobovať.
(Lucia M.)