Chystáte sa na Vianoce pripravovať tradičného kapra alebo dávate prednosť inej rybe? Ak vás omrzeli vyprážané filé a máte chuť na zmenu, losos je tou správnou voľbou. Najlepšie urobíte, ak si kúpite lososa čerstvého. Predáva sa v lepšej kvalite a predsa len, na Vianoce si predsa vy aj vaša rodina zaslúžite to najlepšie a najkvalitnejšie jedlo na stole. Dnes si pripravíme tradičného lososa na masle s bešamelom, ktorý ja osobne robím trošku inak.
čerstvého lososa
maslo
soľ
korenie
štipku medu a horčice
polohrubá múka
smotana na šľahanie
trochu tvrdého alkoholu (koňak), prípadne biele víno
Lososa si očistíme, umyjeme a osušíme. Ja ho okorením a osolím a v malej miske si zmiešam trošku horčice a medu. Túto zmes navrstvím na vrch lososa, ale naozaj len trošku, pre chuť. Lososa si dáme na rozohriatu panvicu, na ktorej sme roztopili trošku masla. Pečieme ho na koži a to nasledovne. Najskôr na väčšom plameni, ktorý následne stíšime a lososa prikryjeme pokrievkou. Netreba mu viac ako 10 minút.
Medzitým si môžeme pripraviť bešamel. Do hrnca si dáme roztopiť maslo a pridáme trochu múky. Dobre miešame, aby nám múka neprihorela. Následne pridávam smotanu na šľahanie a okorením a osolím. Omáčku nechám trochu prevrieť a následne do nej pridávam alkohol od oka. Nezabudnite, že alkohol musíme vyvariť, takže pokojne zvýšime plameň a necháme chvíľu pobublať. Ak je omáčka veľmi hustá, pridávam ešte trošku smotany, prípadne trošku vody.
Lososa podávam so zemiakovým, tekvicovým, alebo mrkvovo-zelerovým pyré a poliateho omáčkou. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay