Počas letného obdobia sa najviac koláčov pripravuje najmä z malín, jahôd či čučoriedok. Neskôr sú v kurze broskyne, hrušky či jablká. Na malé bobuľové ovocie – ríbezle sa však takmer zabúda. Keď dozrejú, putujú do bublaniny. Práve z tohto malého chutného ovocia bude aj dnešný recept. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a určite si na ňom všetci pochutia. Okrem všetkého je veľmi ľahký a preto je ako stvorený na teplé letné dni. Použiť však môžete aj iné lesné plody, podľa chuti a preferencií.
Budeme potrebovať:
- 2,5 hrnčeka polohrubej múky
- 2 hrnčeky cukru
- pol lyžičky octu
- 2 vaječné bielka
- 250 g masla
- 1 prášok do pečiva
- 2 vaječné žĺtky
- 100 ml mlieka
- 200 g ríbezlí
Postup:
- 100 gramov masla nakrájajte na kocky a pridajte k nemu múku. Poriadne premiešajte, najlepšie rukami a pridajte ocot so sódou. Pridajte do zmesi dve polievkové lyžice cukru spolu s dvomi žĺtkami.
- Celú zmes poriadne premiešajte. Hotové cesto položte na plech. Cesto pečte pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. V samostatnej miske si zmiešajte bielka do snehu a následne pridajte zvyšok cukru.
- Sneh z bielkov naneste na upečený korpus a pošlite ho do rúry na 15 minút pri teplote 200 stupňov. Keď pena začne stúpať a začne byť krehká, vyberte koláč hneď z rúry. Teplý koláč nakrájajte na tri časti.
- Keď je koláč hotový pripravte si krém. Zmiešajte 50 ml mlieka spolu s pol šálkou cukru. Zmes zahrejte v hrnci na miernom ohni. V samostatnej miske zmiešajte jednu lyžicu múky spolu s 50 ml mlieka. Takto pripravenú hmotu nalejte do sladkej hmoty a nechajte povariť.
- Hustú zmes potom odstráňte z nad ohňa a hneď pridajte do krému maslo. Nakoniec stačí len zmiešať ríbezle s cukrom a rozmixovať ich. Teraz už len striedajte jednotlivé vrstvy a koláč je hotový. Dajte ho vychladiť a podávajte. Dobrú chuť.
sovkusom.ru