Aj vy ste milovali tie zákusky, ktoré nám kedysi robili mamy a mali sme pocit, že sme dostali nádielku z cukrárne? Dnes sú v móde smotanové torty a cheesecakey. Nič proti nim. No občas nezaškodí trochu sentimentu a starej dobrej mamičkinej kuchyne. Presne tento zákusok robievala tá moja a bol absolútne famózny. Lahodné salko s chrumkavými arašidmi v spojení so sladučkým krupicovo maslovým krémom vás dostanú.
Na cesto
3 vajcia
1 PL práškového cukru
3 PL kyslej smotany
3 PL kakaa
1 PL polohrubej múky
1 PL prášku do pečiva
Na prvý krém
1 1/2 šálky krupice
3-4 PL práškového cukru
250 g masla
3 šálky mlieka
Na druhý krém
1 balíček maslových sušienok
½ litra varené kondenzovaného mlieka
200 g pražených arašidov
Na polevu
200 g tmavej čokolády
Ako prvé si pripravte cesto. Bielky od žĺtkov oddeľte, a vyšľahajte ich s cukrom. Keď sú bielky s cukrom nadýchané, pomaly a za stáleho šľahania k nim začnite pridávať aj žĺtky. Kakao zmiešajte s kyslou smotanou a pridajte k rozšľahaným vajciam s cukrom. Nakoniec pridajte múku a prášok do pečiva a všetko ešte raz dôkladne premiešajte, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Cesto rozdeľte na dve časti. Pekáče si vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom a obe polovice cesta na ne vylejte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Cesto po upečení nechajte vychladnúť.
Kým sa cesto pečie, pripravte si krémy. Z krupice a mlieka si spravte hustú kašu, pridajte cukor a nakoniec v nej rozmiešajte maslo.
Sušienky si rozdrvte na prach a premiešajte ich s kondenzovaným mliekom, pridajte pomleté alebo posekané arašidy.
Na prvý upečený plát cesta natrite polovicu maslovo-krupicového krému, naň dajte celé množstvo arašidového krému a naň dajte druhú polovicu maslovo-krupicového krému.
Na záver si vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu a polejte ňou koláč. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc