S príchodom leta sa mení aj naša chuť na kávu. Oveľa radšej si vychutnáme tento povzbudzujúci nápoj v studenej verzii. V kaviarni pokojne aj so zmrzlinou a bohatou porciou šľahačky. Ako si pripraviť skvelú ľadovú kávu aj doma? Prinášame skvelé tipy.
Ľadová káva Dalgona
Na ľadovú kávu Dalgona budeme potrebovať:
- 2 ČL instantnej kávy
- 2 ČL cukru
- 2 PL vriacej vody
- mlieko (rastlinné alebo klasické vysokopercentné)
- ľad
- sirup (podľa chutí, ale nemusí byť)
- šľahačka (nemusí byť)
Postup:
- Do misky si nasypeme kávu a cukor. Pridáme práve zovretú vodu. Mixérom vyšľaháme do hustej kávovej šľahačky. Mlieko si dáme zohriať, ak chceme napr. frappé.
- Ak chceme ľadovú kávu, môžeme do pohára s ľadom naliať len studené. Kto má rád sladkú kávu, môže mlieko ochutiť napr. karamelovým alebo čokoládovým sirupom.
- Na vrch navrstvíme kávovú šľahačku, ozdobíme klasickou šľahačkou a poprášime kakaom, škoricou alebo opäť ozdobíme sirupom. Pridáme slamku a trochu premiešame. Podávame vychladené, ideálne vo veľkom sklenenom pohári.
Karamelové latté macchiato
Na karamelové latté macchiato budeme potrebovať:
- kocky ľadu
- uvarené espresso
- mlieko (môže byť aj barista rastlinné)
- karamelový topping alebo karamelové Salko
Postup:
- Do skleneného pohára si dáme najskôr kocky ľadu. Tie zalejeme najskôr karamelovým toppingom alebo Salkom, no pridáme len jednu lyžicu, potom aj pripraveným esspresom, no lejeme veľmi opatrne.
- Kávu si môžete uvariť v stroji, prípadne si pripravte nescu. Mlieko si zohrejeme a vyšľaháme pomocou french pressu. Nalejeme a získame krásnu krémovú konzistenciu. Na vrch môžete navrstviť penu a celú kávu posypať kakaom.
Domáca ľadová káva s čokoládovou zmrzlinou
Prejsť na recept