Kysnuté cesto na koláče

(1 / 5)

Niekedy je vymiesiť kysnuté cesto hotová pohroma. Nie každá žena to zvláda trpezlivo a s prehľadom a mnohé si pritom slušne zanadávajú, najmä ak majú celé ruky polepené. Aj na takéto veci však existuje vychytávka a to je tzv. cesto v balíčku. Pripravíte ho jednoducho a je také isté, ako obyčajne. Ibaže si pri ňom nezababrete ruky ani všetko okolo.

Budete potrebovať:

150ml vody

150ml mlieka

7 PL slnečnicového oleja

2 PL cukru

1 štipka soli

7g sušeného droždia

450g hladkej múky

Postup prípravy:

Oddelene ohrejte vodu a mlieko, teplota by mala byť okolo 45 stupňov. Igelitové vrecko (radšej voľte väčšie) vložte do hlbokej veľkej misy a nalejte doň slnečnicový olej, vodu a mlieko, pridajte soľ, sušené droždie, cukor a všetku múku. Z vrecka vypustite vzduch, opatrne ho uzatvorte a mieste ho rukami cez igelit. Dávajte pritom pozor, aby sa vám neprederavil. Lepšie je zvoliť pevný igelitový sáčok. Poriadne ho vymieste tak, aby bolo hladké a neboli v ňom hrudky a potom ho opäť uvoľnite, aby sa doň vzduch dostal. Uviažte ho na uzol a nechajte ho v chladničke odstáť asi tri hodiny. Už po hodine bude vrecko napnuté. Pri viazaní uzla myslite na to, že cesto prinajmenšom zdvojnásobí svoj objem, preto mu nechajte vôľu. Z tejto porcie získate cesto zhruba na dva koláče, takže myslite na to predtým, než pôjdete piecť. Prajeme veľa šťastia!

zdroj titulnej fotky: pixabay, (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x