Tento recept je výhrou najmä pre tých, ktorí sa boja zbytočných kalórií. Vynikajúce ľahké jedlo, ktorého sa môžete najesť do sýtosti aj počas vašej diéty. Jedlo máte pripravené expresne rýchlo a dopriať si ho môžete aj na večeru úplne bez výčitiek. Šťavnaté kuracie mäso, perfektná chuť zeleniny a tofu, ktoré sú dochutené zdravou kurkumou a koriandrom. Toto jedlo vás nielenže zasýti ale obsahuje množstvo zdraviu prospešných surovín. Preto si neváhajte pripraviť fit obed či večeru a potešte svoje chuťové poháriky.
Iste viete, že kurkuma je veľmi dobrá pre naše zdravie, no len málo z nás sa ju odváži smelo použiť pri príprave jedál. V tomto jedle je jej chuť nenahraditeľná a skvelá aróma koriandra ju nádherne dopĺňa.
2 kuracie prsia
1 tofu (natural)
kus póru (asi 10 cm zo svetlej časti)
2 mrkvy
3 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
hrnček mrazenej kukurice
hrnček mrazeného hrášku
hrnček mrazenej zelenej fazuľky
5 polievkových lyžíc olivového oleja
polievková lyžica masla
2 kávové lyžičky hladkej alebo polohrubej múky
6 sušených paradajok (v olejovom náleve)
3 kávové lyžičky kurkumy
2 kávové lyžičky mletého koriandra
1 kávová lyžička bazalky
soľ a čierne korenie podľa chuti
polievková lyžica trstinového cukru (alebo trošku medu)
polievková lyžica kečupu (nemusí byť, môžete nahradiť zopár cherry paradajkami)
šťava z 1 malého citróna
parmezán na posypanie
Najprv si umyjeme mäso a nakrájame ho na tenké rezance alebo na malé kúsky. Na panvici si rozpálime asi 2 lyžice olivového oleja a smažíme na nich mäso. Pokojne aj na vyššej teplote. Pridáme k nemu soľ, čierne korenie a trochu kurkumy.
Zatiaľ si nakrájame cuketu na úplne tenučké pásiky – akoby rezance. Mrkvu si očistíme a nastrúhame na strúhadle s väčšími očkami. Následne si umyjeme pór, odrežeme z neho svetlejšiu časť (asi 10 cm kus) a nakrájame ho na kolieska. Strúčiky cesnaku si ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky. Následne si ešte nakrájame tofu na kocky a dáme ho do misy. Posypeme ho troškou múky, vďaka ktorej bude viac chrumkavé po upečení. Pridáme k nemu trochu soli a čierneho korenia a zamiešame.
Keď je kuracie mäso takmer usmažené a je zlato-hnedej farby na povrchu, jemne chrumkavé, premiestnime ho na tanierik alebo do misky. Na výpeku z mäsa si následne smažíme už na trošku miernejšom plameni nakrájaný pór a tofu. Pridáme asi lyžicu až dve olivového oleja. Keď pór trošku zmäkne, pridáme na panvicu nastrúhanú mrkvu, cesnak a cuketové rezance. Stále restujeme, občas premiešame. Zatiaľ si v hrnci na troške masla smažíme kukuricu, hrášok a zelené fazuľové struky. Pridáme trochu vody a osolíme a okoreníme čiernym mletým korením a zamiešame.
Keď máme na panvici zeleninu s tofu osmaženú, pridáme k nim soľ, čierne korenie, koriander, bazalku a kurkumu a zamiešame. Necháme ešte na rýchlo orestovať (tofu by malo mať zlatistý povrch a cuketa by mala zmäknúť a byť sladkavá) a keď sa nám v hrnci uvarí (zmäkne) mrazená zelenina, celý obsah panvice vysypeme k nej. Zamiešame a pridáme aj kuracie mäso, ktoré sme restovali úplne na začiatku. Pridáme lyžicu kečupu, trstinový cukor alebo trochu medu, prípadne dosolíme a dokoreníme. Podľa množstva mäsa a vašich preferencií môžete pridať aj trošku viac kurkumy a koriandra. Tesne pred koncom pridáme na jemno nakrájané sušené paradajky a trošičku z ich nálevu alebo pridáme lyžicu olivového oleja. Polejeme šťavou z jedného citróna a zamiešame. Na záver pridáme kúsok masla, zamiešame, kým sa neroztopí a odstavíme zo sporáka. Pridáme na jemno nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a môžeme podávať.
Servírujeme posypané parmezánom, prípade pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana