Rýchly a ľahký obed alebo večera je u mňa základ. Odkedy sa stravujem zdravo, dávam si väčší pozor napríklad na prílohy, ktoré si k mäsu doprajem. Zemiaky a ryžu vystriedali strukoviny alebo kopec zeleniny. Možno si mnohí z vás myslia, že zdravá strava je aj o náročnom varení. Nebudem vám tvrdiť, že nie. O varení je, ale či náročnom, to posúďte sami. Tento recept mi v kuchyni zaberie nanajvýš 30 minút, a to pomaly 15 minút čakám, kým sa všetko dobre pripraví.
kuracie prsia
mrazená zelenina podľa chuti
zelené šalátové listy mix
zmes quinoi a hnedej ryže
1 strúčik cesnaku
1 dcl bieleho suchého vína
trošku masla
citrónová šťava
červená mletá paprika
1 PL horčice
soľ a korenie
koreniny podľa chuti na mäso (ja väčšinou len rozomeliem korenie v mažiari a pridám k nemu soľ a bylinky)
olivový alebo kokosový olej
Kuracie prsia si očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy. Dáme si ich do misky a pridáme horčicu, červenú papriku, soľ, korenie a iné koreniny podľa chuti. Premiešame. Na panvicu si pridáme trošku olivového oleja a kuracie prsia sprudka orestujeme z oboch strán. Stíšime plameň a necháme ich, nech sa pod pokrievkou udusia.
Medzitým si dáme variť vodu, ktorú osolíme a nasypeme do nej quinou a ryžu. Varí sa asi 17 minút. Potom stačí precediť a odložiť zatiaľ bokom. Kým sa nám robí kuracie mäso, pripravíme aj zeleninu. Na panvici si roztopíme maslo, pridáme mrazenú anglickú zeleninu, osolíme, okoreníme a pretlačíme k nej cesnak. Chvíľu restujeme. Pridáme citrónovú šťavu a biele víno. Zväčšíme plameň a počkáme, kým sa nám vyparí alkohol. Na záver ešte môžeme pridať trochu masla a zeleninu si zmiešame s quinoou a ryžou.
Keď máme hotové aj prsia, stačí už len všetko naaranžovať na tanier, pridať si veľkú kopu šalátových listov a môžeme veselo konzumovať. Dobrú chuť.
Lucia Mužlová