Nenáročný recept, ktorý máte bleskovo pripravený. Aj keď je kuracie mäso s brokolicou diétna klasika, v tomto recepte si k nemu pripravíte aj lahodnú šťavu z póru, cesnaku, cibuľky a byliniek. Je fantastická a šťavnaté mäsko skvele dochutí. Lahodná aróma tohto jedla vás dostane a túto chutnú a diétnu rychlovku si budete robiť veľmi často.
Kuracie mäso na šťave z póru, cesnaku a cibuľky je nebíčko v papuľke. Pripravte si ho podľa nasledujúceho receptu a určite neoľutujete. Chrumkavá brokolica a roztopený syr sú už len čerešničkou na torte.
700 g kuracích pŕs
250 – 300 g brokolice
130 g plátkového syra Eidam (môže byť aj v celku na strúhanie)
1 pór (biela časť)
2 strúčiky cesnaku (1 cesnak môžete nahradiť hrsťou listov medvedieho cesnaku)
hrsť zelenej cibuľky
1 červená cibuľa
4 kávové lyžičky olivového oleja
zeleninový alebo slepačí vývar na podliatie (môžete nahradiť bujónom)
2 kopcovité kávové lyžičky sušenej bazalky
1 lyžička oregana
soľ a čierne korenie
pol lyžičky chilli (ak máte radi pikantnejšie)
Kuracie prsia umyjeme a hrubšie časti pozdĺžne rozrežeme na polovice, aby sme získali tenšie plátky, ktoré budú skôr hotové. Prsia z oboch strán osolíme a okoreníme. Ak máte panvicu, ktorá je vhodná aj na pečenie v rúre, použite tú (mäso sa na konci zapeká v rúre so syrom). Ak takú nemáte, využite obyčajnú panvicu a syr necháte len teplom „rozpustiť“ na záver pod pokrievkou. V takom prípade však mäso môžete dusiť o trochu dlhšie, ako bude uvedené v recepte, nech je krehké a rozpadáva sa v ústach.
Na panvici si necháme zahriať olivový olej a zatiaľ si nakrájame červenú cibuľu. Tú potom chvíľu orestujeme a následne na ňu naukladáme kuracie plátky tak, aby sme nimi pokryli celé dno panvice. Na silnejšom plameni mäso restujeme z oboch strán, pokiaľ nie je zlatisté a mierne pripečené. Potom plameň trochu stiahneme a pridáme nakrájanú zelenú cibuľku, na kolieska nakrájaný pór, na plátky nakrájaný cesnak a ak máme aj medvedí cesnak, pridáme nakrájaný aj ten.
Mäso potom podlejeme vývarom alebo bujónom a pridáme bazalku a oregano, prípadne chilli. Trochu vareškou zamiešame cibuľu, cesnak i pór s bylinkami a korením tak, aby boli namočené vo vývare. Prikryjeme pokrievkou a na malom plameni necháme dusiť asi 15 minút. Zatiaľ si vo vriacej vode rýchlo obvaríme brokolicu, ktorú sme rozdelili na menšie časti. Stačí, ak ju vo vode necháme asi 3 minútky po jej zovretí a môžeme ju scediť. Pred tým, ako je dusenie mäsa na konci ju pridáme po menších kúskoch pomedzi mäso.
Po tom, ako máme mäso udusené si na celú plochu naukladáme plátky syra (alebo posypeme strúhaným syrom) a dáme odkryté zapiecť do rúry na 180 až 190 stupňov, pokiaľ nie je syr zlatistý. Následne podávame napríklad so zeleninovým šalátom alebo ryžou či zemiakmi. Vzniknutou zálievkou z vývaru zeleniny potom môžeme poliať ryžu alebo samotné mäso.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana