Koláčiky z lístkového cesta

(2 / 5)

Lístkové cesto je veľmi vďačný produkt, z ktorého vie aj tá najnezručnejšia gazdinka vykúzliť nádhernú maškrtu. Nenarobíte sa na ňom vlastne viac, než pri vaľkaní a príprave plnky. Tak sa pripravte, milé dámy, jesenné inšpirácie na umelecké diela z lístkového cesta sú tu!

Hrušky v ceste

Sezónne hrušky treba využiť, kým sú. Rozrežte ich na polovice a naukladajte na vopred vyrezané kúsky vyvaľkaného lístkového cesta. Potom ich mierne narežte po celej dĺžke, aby sa dobre prepiekli a posypte ich cukrom a škoricou. Koláčiky dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte asi 15 minút do zlatista.

sovkusom.ru

Domáce šamrole

Ak milujete šamrole, ale nemáte čas ani peniaze na to, aby ste si ich pravidelne dopriali v cukrárni, pripravte si ich doma. Sú veľmi jednoduché a postačí vám na ne lístkové cesto a trochu vajec. Vrstvu vyvaľkaného cesta nakrájajte na ľubovoľné pásiky. Pergamenový papier si zvite to kužeľov a cesto na ne natočte. Takto ich položte na pekáč a nechajte piecť 15 minút pri teplote 180 stupňov. Potom ich už len naplňte sladkou bielkovou penou a pocukrite.

sovkusom.ru

Klobáskové rozetky

Z vyvaľkaného lístkového cesta si nakrájajte prúžky, potrite ich paradajkovým pretlakom, alebo kečupom, posypte bazalkou a tak, ako vidíte na obrázku naukladajte klobásky, alebo salámu nakrájané na polkruhy. Potom cesto s klobásami opatrne zrolujte a položte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 15 minút pri teplote 180 stupňov. Ak chcete sladkú variantu, použite namiesto klobás jabĺčka, ktoré posypte cukrom, maslom a škoricou. Mňam!

sovkusom.ru

Olivového chvostíky

Ideálna slaná maškrta vhodná ako predjedlo alebo jednohubka. Lístkové cesto si vyvaľkajte a rozkrájajte na pásy a takto jednoducho do nich zabaľte olivy. Pred pečením ich pokojne posypte syrom, alebo pretlačeným slaným cesnakom a pečte 15 minút pri teplote 180 stupňov.

sovkusom.ru

Pečené hotdogy

Z vyvaľkaného lístkového cesta si narežte pásiky dlhé podľa potreby a takto jednoducho ich omotajte okolo párku, alebo klobások. Potrite vajcom alebo olejom a dajte piecť na 15-20 minút pri teplote 180 stupňov do zlatista. Namiesto klobás alebo párkov môžete pokojne použiť napríklad aj kuracinu.

sovkusom.ru

Syrové slimáky

Tento koláč má pôvod v Grécku a to najmä pre jeho plnku. Tvrdý syr, olivy a bylinky. Vyvaľkané cesto rozrežte na niekoľko širších obdĺžnikov a na ne nasypte postrúhaný tvrdý syr, olivy, bylinky a cesnak. Cesto s plnkou pretočte do slimákov a dajte piecť potreté vajíčkom a posypané sezamom. Pečte asi 20-30 minút pri teplote 175 stupňov.

sovkusom.ru

Jablkové taštičky

Cesto si vyvaľkajte a narežte na rovnaké obdĺžniky. Na polovici z obdĺžnikov narežte tenké zárezy a na druhú polovicu naukladajte nakrájané jablká, alebo hrušky. Posypte cukrom a škoricou a preložte cestom so zárezmi. Cesto po krajoch dobre zlepte a nezabudnite na vajíčko a škoricu navrch. Nechajte piecť 20 minút pri teplote 180 stupňov.

sovkusom.ru

Špenátové bochníky

Opäť slaný koláč, ktorý poteší milovníkov zdravej a aj stredomorskej kuchyne. Z vyvaľkaného cesta si vyrežte väčší štvorec, do neho si načrtnite ďalší štvorec, no skúste cesto neprerezať až k doske, inak vám plnka vytečie. Do stredu štvorca dajte plnku zo strúhaného syra, čerstvých špenátových listov, cesnaku, soli, korenia a polejte olivovým olejom. Nechajte piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

sovkusom.ru

Zeleninové taštičky

Lístkové cesto si vyvaľkajte v dvoch vrstvách na veľkosť vášho plechu. Na spodnú časť cesta dajte rovnomerne po lyžiciach plnku zo špenátu a syra, alebo inej zeleniny. Prikryte cesto druhou vrstvou cesta a podľa toho, kde vám vytŕčajú kopčeky plnky cesto rozkrájajte na rovnomerné obdĺžniky. Potrite vajcom a posypte sezamom a nechajte piecť v rúre pri teplote 180 stupňov do zlatista, teda približne 20-25 minút.

sovkusom.ru

Paradajkové špirály

Lístkové cesto si vyvaľkajte do tvaru kruhu, v jeho strede si malým štamperlíkom nakrojte stred a nožom si narežte ďalšie časti. Tie potrite paradajkovým pretlakom zmiešaným so syrom, bylinkami, soľou, korením a cesnakom a potom ich opatrne zrolujte do strany. Nechajte koláč piecť asi 20 minút pri teplote 175-180 stupňov.

sovkusom.ru

zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x