Koláčik s jablkami a smotanovým krémom

(5 / 5)

Ak ste ešte tento rok neupiekli nič s jablkami, je načase túto chybu napraviť a my vám ponúkame to najlepšie možné riešenie. Jablková tortička so smotanou je tá najlepšia sezónna pochúťka a na jeseň bude chutiť aj tým, ktorí jablká obvykle až tak nemusia.

Budete potrebovať:

2 vajcia

1 ½ šálky kryštálového cukru

2 ½ šálky mlieka

2 PL masla

2 šálky vody

3 PL polohrubej múky

2 balíčky vanilkového cukru

1 PL droždia

5 jabĺk

100g kyslej smotany

2 žĺtky

1 ČL kukuričného škrobu

Postup prípravy:

2 celé vajcia vymixujte s jednou šálkou cukru, pridajte ½ šálky mlieka, maslo, vodu a múku a všetko dobre premiešajte. Nakoniec primiešajte vanilkový cukor a droždie. Dobre premiešajte, aby ste získali homogénnu hmotu. Ak je cesto redšie, pridajte múku.

Jablká umyte, ošúpte a bez toho, aby ste ich rozrezali z ich stredu vyrežte jaderník. V strede každého jablka by mali byť široké otvory.

Tortovú formu si vymastite maslom a do jej stredu poukladajte dokola jablká. Všimnite si, ako to vyzerá na titulnej fotografii. Potom do okolia jabĺk vylejte cesto. Do otvorov v jablkách cesto nedávajte. Koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 40 minút.

Medzitým ako sa koláč pečie pripravte si plnku do jabĺk. V hrnci zmiešajte 2 hrnčeky mlieka, smotanu a vanilkový cukor. Dajte hrniec na oheň a pomaly varte. Akonáhle zmes zovrie, pridajte do nej 3 PL cukru, 2 žĺtky a škrob. Miešajte, no hrniec neodkladajte z ohňa. Odstráňte ho až vtedy, keď sa vám uvarí homogénna hustejšia zmes bez hrudiek. Krém si preneste do cukrárskeho vrecka a po vychladení ho natlačte do otvorov v jablkách. Všetko robte, až keď je cesto s jablkami celkom upečení, ideálne aj vychladnuté. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x