Ak ste ešte tento rok neupiekli nič s jablkami, je načase túto chybu napraviť a my vám ponúkame to najlepšie možné riešenie. Jablková tortička so smotanou je tá najlepšia sezónna pochúťka a na jeseň bude chutiť aj tým, ktorí jablká obvykle až tak nemusia.
2 vajcia
1 ½ šálky kryštálového cukru
2 ½ šálky mlieka
2 PL masla
2 šálky vody
3 PL polohrubej múky
2 balíčky vanilkového cukru
1 PL droždia
5 jabĺk
100g kyslej smotany
2 žĺtky
1 ČL kukuričného škrobu
2 celé vajcia vymixujte s jednou šálkou cukru, pridajte ½ šálky mlieka, maslo, vodu a múku a všetko dobre premiešajte. Nakoniec primiešajte vanilkový cukor a droždie. Dobre premiešajte, aby ste získali homogénnu hmotu. Ak je cesto redšie, pridajte múku.
Jablká umyte, ošúpte a bez toho, aby ste ich rozrezali z ich stredu vyrežte jaderník. V strede každého jablka by mali byť široké otvory.
Tortovú formu si vymastite maslom a do jej stredu poukladajte dokola jablká. Všimnite si, ako to vyzerá na titulnej fotografii. Potom do okolia jabĺk vylejte cesto. Do otvorov v jablkách cesto nedávajte. Koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 40 minút.
Medzitým ako sa koláč pečie pripravte si plnku do jabĺk. V hrnci zmiešajte 2 hrnčeky mlieka, smotanu a vanilkový cukor. Dajte hrniec na oheň a pomaly varte. Akonáhle zmes zovrie, pridajte do nej 3 PL cukru, 2 žĺtky a škrob. Miešajte, no hrniec neodkladajte z ohňa. Odstráňte ho až vtedy, keď sa vám uvarí homogénna hustejšia zmes bez hrudiek. Krém si preneste do cukrárskeho vrecka a po vychladení ho natlačte do otvorov v jablkách. Všetko robte, až keď je cesto s jablkami celkom upečení, ideálne aj vychladnuté. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)