Koláč s jablkovými ružičkami

Loading...
(0 / 5)

Jablková šarlotka je dezert, ktorý v domácnostiach bežne nevídať. Príprava tohto chutného a navyše aj vizuálne pôsobivého koláča je nanajvýš jednoduchá a gazdinky by sa nemali báť ju vyskúšať. Rozhodne. Patrí do kuchárskej knižky každej jednej z nás a je veľká škoda, že ju doma nepripravujeme častejšie.

Budete potrebovať:

Na cesto

300g polohrubej múky

200g práškového cukru

150g masla

3 vajíčka

½ ČL prášku do pečiva

štipka soli

kôra z jedného citróna

4-5 veľkých jabĺk

Na sirup

400ml vody

200g cukru

štipka škorice

Postup prípravy:

Jablká umyte, osušte a šupku nechajte. Potom ich nakrájajte na tenké plátky hrubé asi 2mm. Na jednu jablkovú ružu si pripravte 7 plátkov jablka. Pripravte si takto cca 10-15 ruží. Zvyšky jablkovej dužiny nakrájajte na malé kúsky a odložte, pôjdu do cesta.

takprosto.cc

Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, škoricu a priveďte do varu. Keď je cukor úplne rozpustený, plátky jablka do vody. Jablká v sirupe trochu povarte, aby zmäkli. Po vybratí dajte jablká do misky a odložte ich do mrazničky, kým nepríde ich čas. Sirup po použití nevylievajte.

Pripravte si cesto. Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte štipku soli, citrónovú kôru a zmäknuté maslo. Všetko vymiešajte elektrickým šľahačom. Pripravte si tortovú formu a vyložte ju papierom na pečenie. Vylejte do nej zhruba tretinu z cesta a doňho vysypte zvyšné malé kúsky jabĺk. Tie v sirupe obvárať nemusíte. Na ne dolejte zvyšok cesta.

Teraz si z jabĺk vytvorte ruže. Vyberte plátky jabĺk z mrazničky a rozdeľte si ich po siedmich plátkoch na 10 až 15 kôpok. Jedno po druhom naukladajte vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Potom ich jemne zrolujte a okamžite vložte do cesta, aby sa nerozpadli.

takprosto.cc

Nevkladajte ich hlboko, lebo ich cesto počas pečenia prerastie. Stačí, ak budú uložené do polovice, alebo tak, aby sa nerozpadali. Takto postupujte pri každej jablkovej ruži. Keď máte všetky ruže naukladané v ceste, dajte ho piecť.

Šarlotku pečte pri teplote 160 stupňov asi 30-35 minút, pred koncom cesto špáradlom skontrolujte, aby nebolo surové. Po upečení jemne pofŕkajte cukrovým sirupom a potom poprášte práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M), takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x