Ak ste už niekedy jedli zákusok, v ktorom bol varený kokosový krém, viete aká veľká lahôdka to môže byť. Presne taká, ako je aj dnešný zákusok s bizarným názvom – kokosová zebra alebo jednoducho kokosové rezy. Spája sa v ňom to najlepšie z mlieka a exotického kokosu a na jazyku sa vám bude rozplývať ako obláčik.
Na cesto
500g maslových sušienok
5 PL kakaa
3 PL marhuľového džemu
1 ČL rumovej arómy
50g masla
5 PL práškového cukru
300ml mlieka
Na plnku
300ml mlieka
3 PL hladkej múky
1 balíček vanilkového cukru
5 PL práškového cukru
50g masla
150g kokosu
Na polevu
100g horkej čokolády
1 ČL oleja
Ako prvé si pripravte krém. Zmiešajte mlieko s múkou, pridajte polovicu kokosu a nechajte prevrieť. Neustále zmes miešajte! Po ochladení pridajte k zmesi cukor a vanilkový cukor. V inej miske si zmiešajte zmäknuté maslo s kokosom a pomaly ho primiešajte do teplého krému. Nechajte mierne vychladnúť.
Medzitým si pripravte cesto. Sušienky si rozdrvte na prášok, zmiešajte ich so všetkými ostatnými ingredienciami a pomaly k zmesi prilievajte mlieko. Kým mlieko prilievate, formujte cesto do správnej konzistencie – teda tuhej, ale tvarovateľnej. Cesto rozdeľte na štyri časti a posypte trochou práškového cukru. Vyformujte si z neho obdĺžniky veľkosti plechu (ideálne cca 25 x 30cm) a prvú vrstvu cesta umiestnite na dno pekáča. Potrite ho kokosovým krémom a zakryte ďalšou vrstvou cesta. Takto pokračujte, kým nebudete mať vrstvenie hotové. Poslednú vrstvu by malo tvoriť cesto. Keď máte všetko hotové, roztopte si vo vodnom kúpeli čokoládu s olejom a zákusok zalejte polevou. Nechajte v chladničke niekoľko hodín tuhnúť a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!
(M)