Karfiolová polievka

Loading...
(0 / 5)

Karfiol v spojení so syrom a mrkvičkou vás počas chladných večerov dokonale zahreje a napodiv, chutí aj mojím deťom, ktoré karfiolovú polievku v škole vždy radšej vynechávajú. Neviem, prečo si niektoré jedlá, ako napríklad granadírsky pochod či špenát získali takú zlú povesť. Dnes už aj tieto „školské“ pokrmy dokážeme pretvoriť, vylepšiť a povýšiť aj v našej kuchyni. Tak ako? Dáte si jednu karfiolovú aj vy?

Budete potrebovať:

1 karfiol rozdelený na menšie ružičky

1 väčšia nastrúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 a 1/2 hrnčeku vody

1 kocka bujónu

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

3/4 lyžičky soli

štipka korenia

2 hrnčeky mlieka, prípadne kokosové mlieko či zvyšok smotany z chladničky

1 hrnček nastrúhaného syru podľa chuti

bylinky alebo iné koreniny podľa chuti

Postup:

Vo veľkom hrnci si zmiešame karfiol, mrkvu a zeler a pridáme vodu, bujón, prípadne už hotový vývar. Teplotu znížime na najslabšie a celé to spolu dusíme približne 12 až 15 minút. Zeleninka by mala byť mäkká, no nie rozvarená.

V menšom hrnci si urobíme zápražku, a teda zmiešame v rozpustenom masle múku, soľ a korenie. Postupne pridávame mlieko, smotanu alebo kokosové mlieko. To, čo použijete, je len a len na vás. Zápražku priveďte do varu a miešajte cca 2 minútky, kým trochu nezhustne. Na záver do zápražky primiešajte syr a napríklad aj štipľavú papričku alebo čerstvé bylinky. Celú zmes nakoniec primiešajte k zeleninke a nechajte ešte na 5 minút dôjsť. Z tohto množstva vám vyjde 8 porcií. Dobrú chuť.

 (Lucia M.), tasteofhome.com

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x