Karfiol v spojení so syrom a mrkvičkou vás počas chladných večerov dokonale zahreje a napodiv, chutí aj mojím deťom, ktoré karfiolovú polievku v škole vždy radšej vynechávajú. Neviem, prečo si niektoré jedlá, ako napríklad granadírsky pochod či špenát získali takú zlú povesť. Dnes už aj tieto „školské“ pokrmy dokážeme pretvoriť, vylepšiť a povýšiť aj v našej kuchyni. Tak ako? Dáte si jednu karfiolovú aj vy?
1 karfiol rozdelený na menšie ružičky
1 väčšia nastrúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 a 1/2 hrnčeku vody
1 kocka bujónu
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
3/4 lyžičky soli
štipka korenia
2 hrnčeky mlieka, prípadne kokosové mlieko či zvyšok smotany z chladničky
1 hrnček nastrúhaného syru podľa chuti
bylinky alebo iné koreniny podľa chuti
Vo veľkom hrnci si zmiešame karfiol, mrkvu a zeler a pridáme vodu, bujón, prípadne už hotový vývar. Teplotu znížime na najslabšie a celé to spolu dusíme približne 12 až 15 minút. Zeleninka by mala byť mäkká, no nie rozvarená.
V menšom hrnci si urobíme zápražku, a teda zmiešame v rozpustenom masle múku, soľ a korenie. Postupne pridávame mlieko, smotanu alebo kokosové mlieko. To, čo použijete, je len a len na vás. Zápražku priveďte do varu a miešajte cca 2 minútky, kým trochu nezhustne. Na záver do zápražky primiešajte syr a napríklad aj štipľavú papričku alebo čerstvé bylinky. Celú zmes nakoniec primiešajte k zeleninke a nechajte ešte na 5 minút dôjsť. Z tohto množstva vám vyjde 8 porcií. Dobrú chuť.
(Lucia M.), tasteofhome.com