Dobrota ako z cukrárne! Vanilkovo-banánový cookies zákusok je naozaj lahôdkou medzi zákuskami, preto sa oplatí venovať čas a lásku jeho príprave. Potešíte tak celú rodinu. Na tento zákusok budete potrebovať viac ingrediencií, než ste obvykle zvyknuté, no výsledok bude stáť za to.
Na spodnú vrstvu
1 l mlieka
¾ šálky práškového cukru
250g maslových sušienok
250g masla izbovej teploty
1 balíček vanilkového cukru
1 pohár polohrubej múky (250ml)
1 balíček vanilkového pudingu
1 ½ PL zemiakového škrobu
1 vajce
cca 450g karamelového salka
Na hornú vrstvu
3-4 väčšie banány
½ šťavy z citróna
250g mascarpone
300ml šľahačkovej smotany
2-3 PL práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100g mandľových vločiek
V 400ml studeného mlieka zmiešajte múku, škrob, puding, vajce a premiešajte šľahačom. Zvyšné mlieko nalejte do hrnca, pridajte maslo, cukor a vanilkový cukor a zmes priveďte do varu za stáleho miešania. Maslo sa musí celkom roztopiť. Vymiešanú zmes z múky pomaly vlejte do ohriateho mlieka s maslom a intenzívne miešajte, kým neuvaríte hustý puding. Ten potom odstráňte z tepla a dobre ho prikryte potravinovou fóliou.
Mandľové vločky dajte nasucho opražiť na panvicu, potom ich nechajte celkom vychladnúť. Pekáč o veľkosti cca 25x35cm vyložte papierom na pečenie a vyložte dno sušienkami. Na ne rozotrite hustý puding. Pôjde to ťažšie, no musíte sa s tým popasovať. Na pudingový krém naneste ďalšiu vrstvu sušienok, potom si pripravte banány nakrájané na kolieska. Karamelové salko dajte zahriať na oheň a potom ju vylejte na sušienky. Na karamel naukladajte kolieska banánov a tie polejte citrónovou šťavou, aby vám nezhnedli.
Potom si vyšľahajte šľahačkovú smotanu do tuha, pridajte cukor, vanilkový cukor a mascarpone a opäť šľahajte, aby vám vznikol hustý krém. Krém natrite na banány a posypte mandľovými vločkami. Nechajte v chladničke zachladiť niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, (M)