Recept od pani Milky je famózny. Cesto je ľahučké, vláčne a nebudete veriť, že je kysnuté. Do koláča idú čučoriedky, no pokojne zvoľte maliny, jahody alebo jablká či hrušky. Na víkendové pečenie ideál.
Na Jemný kysnutý kakaový koláč budeme potrebovať:
Cesto
- 60 dkg polohrubej múky
- 40 dkg hladkej múky špeciál
- 2 žĺtka
- 3 dl oleja
- 8 dl vlažného mlieka
- štipka soli
- 6 PL kryštálového cukru
- 1 a pol kocky droždia
- 2 PL kakaa
- 1 ČL práškového cukru
Plnka
- 1/2 kg hrudkovitého tvarohu
- 75 dkg mäkkého tvarohu
- 6 PL práškového cukru
- 2 žĺtka
- 1 zlatý klas
- 2 vanilky
Postup:
- Do misy dáme múku, rozdrobíme droždie a pridáme ostatné suroviny okrem kakaa a práškového cukru a premiešame. Teraz pridáme kakao, ktoré sme rozmiešali s práškovým cukrom a dôkladne vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozdelíme na menšiu a väčšiu. Väčšia časť bude mať 2/3 z cesta, menšia 1/3. Väčšiu časť roztiahneme na pekáč, ktorý je vymastený a vysypaný múkou. Cesto je veľmi jemné. Necháme asi 15 minút podkysnúť a dáme tvarohovú plnku. Stačí všetko zmiešať a rozdeliť na polovicu. Následne vyliať na obe cestá.
- Z 1/3 cesta urobíme mriežky. Môžeme posypať mrveničkou alebo posýpkou. Druhé cesto urobíme tým istým spôsobom. Ja som na tvaroh dala ešte zavárané čučoriedky. Pečieme 25 minút pri 180°C.