Väčšina z nás používa papier na pečenie na to, aby sa potraviny pečené v rúre nepripiekli o povrch plechu. Papier na pečenie je však skvelým pomocníkom pri príprave zdravších pokrmov. Jedlo do neho pohodlne zabalíte a necháte upiecť klasicky v rúre. Výsledkom je fantasticky šťavnaté mäso, ktoré nie je ani náhodou suché, pretože šťava sa udrží vo vnútri vďaka papieru. Pripravíte si tak i zeleninu alebo prílohy. V nasledujúcich receptoch vám dáme zopár tipov, ako na to.
Papier na pečenie stačí zložiť na polovicu, do stredu naukladáte potraviny podľa chuti, zrolujete ich a konce stočíte, ako na obale zo salónky. Použiť môžete aj zaistenie šnúrkou, jednoducho balíček so surovinami poriadne uzavrite a môžete piecť.
Papier je skvelý na pečenie rýb, ktoré budú jemné a v ústach sa priam rozpadávajú. Postačí im 20 až 25 minút pri teplote 180 stupňov. Ak máte chuť na kuracie prsia, ešte lepšie sú, ak ich namarínujete. Pridajte aj hríby, zeleninu, syr alebo paradajky. Pečte ich na 180 až 200 stupňoch asi 25 minút. Iné druhy mäsa budú potrebovať o trošku viac času. V papieri si môžete pripraviť aj zeleninu. Tú potom pečte rovnako, ako ryby.
500 g hovädzieho mäsa
3 zemiaky
1 mrkva
400 g hrášku
0,5 kávovej lyžičky mletej červenej papriky
1 kávová lyžička tymiánu
soľ a čierne korenie podľa chuti
100 ml olivového oleja
Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky. Mäso nakrájame na plátky, všetky suroviny dáme do misky a posypeme koreninami a bylinkami. Pridáme olej, všetko zamiešame a rozdelíme do troch častí. Každú dáme do jedného zloženého papiera na pečenie, okraje zaviažeme alebo zatočíme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 50 až 60 minút. Podávame rovno z papiera.
4 kúsky lososa (spolu asi 600 g)
300 g špagiet
100 ml smotany na varenie
25 ml sójovej omáčky
200 g zeleného hrášku
1 kávová lyžička zmesi provensálskeho korenia
1 kávová lyžička strúhanej citrónovej kôry
Špagety varíme v osolenej vode asi do polovice času, ktorý je uvedený na obale. Varíme ich teda asi 5 minút, precedíme a asi 100 ml vody zo špagiet si necháme v hrnci spolu so špagetami. Pridáme smotanu, sójovú omáčku a zamiešame. Špagety s omáčkou rozdelíme do 4 papierov na pečenie, na ne uložíme vždy plátok lososa, posypeme provensálskym korením a citrónovou kôrou. Pridáme hrášok a každý papier s jedlom dôkladne zabalíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 12 minút.
4 kúsky lososa
300 g kuskusu
1 plechovka cíceru v náleve
1 cuketa
300 g cherry paradajok
250 ml zeleninového bujónu
100 ml olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička provensálskeho korenia
soľ a čierne korenie podľa chuti
Kuskus zalejeme horúcim vývarom alebo vriacou vodou, pridáme olivový olej a zakryjeme pokrievkou na 10 minút. Následne pridáme na kúsky nakrájané cherry paradajky, cuketu a cícer. Všetko spolu zamiešame, rozdelíme do štyroch papierov na pečenie. Na vrch položíme plátok lososa a pokvapkáme citrónovou šťavou zmiešanou s lisovaným cesnakom, provensálskym korením a soľou. Papier dôkladne zložíme a pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút.
1 kg malých zemiakov
6 strúčikov cesnaku
3 lyžice olivového oleja
3 vetvičky čerstvého tymiánu
2 vetvičky rozmarínu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Cesnak nakrájame na polovice a olej zmiešame so soľou a korením. Zemiaky premiešame s olejom, dáme ich na papier, posypeme cesnakom a pridáme vetvičky rozmarínu a tymiánu. Pečieme zabalené v papieri 45 minút pri teplote 200 stupňov. Potom papier rozbalíme a zapečieme na 15 minút do chrumkava.
2 kuracie prsia
300 g brokolice
300 g karfiolu
2 mrkvy
2 strúčiky cesnaku
30 g masla
hrsť petržlenovej vňate
2 polievkové lyžice bieleho vína
soľ a korenie podľa chuti
Brokolicu a karfiol si rozdelíme na malé kúsky a dáme ich do misky. Pridáme k nim na jemno nakrájaný cesnak, na tenké kolieska nakrájanú mrkvu,soľ a korenie. Všetko premiešame a rozdelíme do dvoch papierov na pečenie. Na vrch položíme kuracie prsia, posypeme ich korením a soľou a zalejeme vínom. Následne na mäso položíme plátky masla a posypeme na krájanou petržlenovou vňaťou. Pečieme pri 200 stupňoch asi 30 minút. Následne necháme zabalené vo vypnutej rúre ešte 10 minút.
Jana, sovkusom.ru