Polievka, ktorú pripravujem zo zeleniny, ktorú si aj vypestujem na záhradke chutí o niečo lepšie. Na zimu si vždy urobím zeleninové balíčky, ktoré si zamrazím v mrazničke. Ak nemáte po ruke čerstvú zeleninu, pokojne jarnú polievku pripravte aj z mrazenej. Dopredu si môžete pripraviť klasický alebo zeleninový vývar. Ak mi ostane, tiež ho mrazím a neskôr používam na varenie.
100 gramov mladej mrkvy
kaleráb
zeler
250 gramov zeleného hrášku
3-4 nové zemiaky
1 liter vývaru
soľ a korenie podľa chuti
1 lyžica masti
1-2 mladé cibuľky
100 gramov čerstvých húb (nemusí byť)
zelená petržlenová vňať na dochutenie
Mladú zeleninku si očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca si nalejeme vývar, prípadne si uvaríme bujón a zeleninu vložíme dnu. V inej panvici si na masti speníme cibuľku a pridáme pokrájané huby. Dusíme do mäkka. Keď už máme aj zeleninu zmäknutú, pridáme k nej aj cibuľku s hubami. Polievku ešte dochutíme korením a soľou a podávame so zelenou vňaťkou. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia M.