Jahody majú momentálne plnú sezónu a nazbierať si ich môžete už aj na záhradke. Ak sa chystáte na džem, pár si ich odložte bokom na tento božský koláč. Najlepšia je na ňom bielková pena, ktorá je nadýchaná ako obláčik. Fantázia!
Na jahodový koláč s penou budeme potrebovať:
Piškótové cesto bez váženia
- 5 vajec
- 10 PL vlažnej vody
- 10 PL cukru
- 10 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Na penu
- 5 bielkov
- 250 gramov cukru
- jahody
Postup:
- Pripravíme si dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom.
- Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam. Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh.
- S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo. Potom ho vylejeme na vymastený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Zatiaľ si vyšľaháme bielka s cukrom do peny.
- Hotovú tuhú penu roztrieme na polo upečený koláč a do vnútra naukladáme jahody. Koláč dopečieme pri rovnakej teplote ešte asi 15 minút, kým nie je pena na povrchu zlatistá.
- Po upečení môžeme koláč ešte nechať pár minút v rúre, potom ho necháme dobre vychladnúť. Dobrú chuť.