Jablkovým koláčom nemôžete nikdy nič pokaziť. Dnes si ukážeme, ako pripraviť trochu vylepšenú klasiku a to obrátený jablkový koláč. Ak chcete upiecť obyčajný koláč, ktorý ale vyzerá ako z cukrárne, vyskúšajte tento recept. Pani Janka ho ozvláštnila pudingovou vrstvou zo Zlatých klasov. Skvelý nápad!
- 1 kg jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- 5 vajec
- 200 gramov práškového cukru
- 250 gramov polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 dcl oleja
- 1 dcl teplej vody
- 1_2 PL kakaa
Plnka
- 3 ks Zlatý klas
- 750 ml mlieka
- 250 gramov masla
- 150 gramov cukru
Postup:
- Jablká si očistíme a postrúhame nahrubo. Zmiešame ich s vanilkovým aj škoricovým cukrom. Na plech si dáme papier na pečenie a naň rozložíme v jednej vrstve jablká.
- V miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom a pridáme vodu a olej. Po častiach pridávame aj múku s práškom do pečiva, kakaom a na záver aj snehom, ktorý sme si vyšľahali z bielkov.
- Cesto vylejeme na jablká a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút. Po vychladnutí koláč obrátime tak, aby na spodku ostalo cesto a na vrchu boli jablká.
- Kým nám koláč chladne, pripravíme si plnku. Z mlieka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho rovnako vychladnúť. Keď má izbovú teplotu, zašľaháme doň cukor a maslo. Plnku natrieme na jablká a ak chceme, dozdobíme kakaom alebo čokoládou. Koláč ešte dáme vychladiť a môžeme podávať.