Jablkový koláč so snehom

Loading...
(0 / 5)

Výborný koláč, ktorý má rada celá rodina. Jablká sú celoročné ovocie a preto si ho môžete pripraviť napríklad aj dnes. Zvláštnejší je len sladkou penou, ktorá na povrchu skaramelizuje a dodá zákusku šmrnc.

Na jablkový koláč s penou budeme potrebovať:

Na cesto:

Plnka:

  • 6 jabĺk
  • 3 PL cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 1 vanilkový puding alebo Zlatý klas

Na sneh:

  • 6 bielkov
  • 10 PL práškového cukru
  • trošku soli

Jablkový koláč s penou si pripravíme nasledovne:

  • Najskôr si pripravíme klasické piškótové cesto. Potrebovať budeme dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom. Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam.
  • Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh. S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo. Cesto si vylejeme na plech a dáme piecť na 15 minút do rúry pri teplote 180 stupňov.
  • Potom si ošúpeme jablká a nastrúhame ich nahrubo. Pridáme citrónovú šťavu a cukor a dáme do hrnca. Povaríme na miernom ohni asi 5 minút, kým nám jablká trochu zmäknú. Následne pridáme puding. Môžeme aj trochu škorice, ak máte radi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, pridáme k nim cukor a soľ.
  • Na poloupečené cesto navrstvíme jablká a na vrch penu. Koláč vrátime späť do rúry a dopečieme ho, kým nie je sneh zlatistý, cca ešte 20 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x