Výborný koláč, ktorý má rada celá rodina. Jablká sú celoročné ovocie a preto si ho môžete pripraviť napríklad aj dnes. Zvláštnejší je len sladkou penou, ktorá na povrchu skaramelizuje a dodá zákusku šmrnc.
Na cesto:
Plnka:
- 6 jabĺk
- 3 PL cukru
- šťava z polovice citróna
- 1 vanilkový puding alebo Zlatý klas
Na sneh:
- 6 bielkov
- 10 PL práškového cukru
- trošku soli
- Najskôr si pripravíme klasické piškótové cesto. Potrebovať budeme dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom. Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam.
- Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh. S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo. Cesto si vylejeme na plech a dáme piecť na 15 minút do rúry pri teplote 180 stupňov.
- Potom si ošúpeme jablká a nastrúhame ich nahrubo. Pridáme citrónovú šťavu a cukor a dáme do hrnca. Povaríme na miernom ohni asi 5 minút, kým nám jablká trochu zmäknú. Následne pridáme puding. Môžeme aj trochu škorice, ak máte radi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, pridáme k nim cukor a soľ.
- Na poloupečené cesto navrstvíme jablká a na vrch penu. Koláč vrátime späť do rúry a dopečieme ho, kým nie je sneh zlatistý, cca ešte 20 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.