Jedlo, ktoré milujú najmä tí najmenší. Urobiť fajnovú žemľovku nie je vôbec zložité. Ak vám ostali staršie rožky, alebo iné pečivo, ktoré nemá kto dojesť, žemľovka je ideálnou voľbou. S fajnovými jablkami najlepšie zo záhrady bude rozvoniavať celý váš byt.
30 dl mlieka
1 vajíčko
1 žĺtko
3 rožky
70 gramov masla
300 gramov jabĺk
30 gramov cukru
škorica alebo škoricový cukor
hrozienka
mandle
rum (nemusí byť)
Jablká si očistíme od šupky a rožky si nakrájame na tenké kolieska. V miske si rozšľaháme mlieko s vajíčkom a žltkom a v tejto zmesi si namočíme rožky. Do maslom vymastenej misy ich uložíme ako prvú vrstvu. Do misky si nastrúhame jablká a zmiešame ich s cukrom a škoricou, pridáme aj hrozienka a mandle a môžeme aj trošku rumu pre chuť a vôňu. Na vrstvu rožkov teraz dáme vrstvu jabĺk. Vrstvíme tak, aby poslednou vrstvou boli opäť rožky. Celú žemľovku zalejeme zvyškom mlieka a vajíčok. Pečieme v rúre asi na 180 stupňov približne 45 minút. Môžeme podávať aj s bielkovou penou na vrchu. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Lucia M.