Tzv. „hrnčekové koláče“ sú podľa mňa najlepšie a najjednoduchšie. Kto by nemal rád tú ľahkosť, s ktorou vysypáva všetko z jedného hrnčeka, potom sa cesto dobre pomieša a v podstate máme hotovo? Dnes mám pre vás čokoládový koláč, ktorý sa oplatí napríklad vtedy, ak má prísť nečakaná návšteva alebo máte jednoducho chuť na niečo sladké.
1 hrnček cukru
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček mletých orechov
1 hrnček kyslej smotany
1/2 hrnčeka kakaa
4 vajíčka
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
čokoláda na polevu
Vo veľkej miske si zmiešame všetky suroviny, ja miešam pomocou mixéru, čo moju prácu ešte urýchli. Je jedno, v akom poradí suroviny dáte do misky, ja idem väčšinou po poradí. Následne cesto vylejeme na plech, ktorý sme si predtým vymastili maslom či olejom a vysypali múkou.
Celý koláč pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 40 minút. To, či je hotový, zistíte klasicky dreveným špáradlom.
Na záver koláč polejte rozpustenou čokoládou, prípadne si pripravte jednu z týchto čokoládových polev, ktoré vám pri krájaní nepopraskajú. Dobrú chuť.
(Lucia M.)