Takto ju pečiem už roky. Bábovka bol prvý koláčik, ktorý som sa popri mame naučila. Jednoduchý a rýchly recept si získal celú rodinu a často ju pečieme ešte aj dnes. Môžete ju urobiť dvojfarebný alebo s čučoriedkami. Kreativite sa medze nekladú.
Na Hrnčekovú bábovku budeme potrebovať:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček kefíru alebo kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajíčko
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/3 hrnčeka oleja
- trošku soli
- čučoriedky (nemusia byť)
- kakao (ak chcete dvojfarebnú)
- menšie postrúhané jablko do cesta (dobrovoľné)
- maslo na potretie formy
Postup:
- Všetky ingrediencie si spolu elektrickým mixérom vymiešame do konzistentného cesta. Skvelý tip je do cesta postrúhať jedno menšie jabĺčko bez šupky. Bábovka potom nebude taká suchá, ale vydrží vláčna aj niekoľko dní. Kto má však radšej suchšiu, jablko nemusí dávať.
- Asi 1/3 cesta si odoberieme, pokiaľ chceme bábovku dvojfarebnú a pridáme kakao. Formu na bábovku si vymažele maslom a zmiešame obe cestá, poprípade len jedno. Kto chce, môže do zvyšku cesta ešte pridať čerstvé alebo mrazené čučoriedky.
- Potom však nedávajte jablko. Buď jedno alebo druhé. Bábovku dáme piecť pri teplote 180 stupňov. Hotová je vtedy, keď sa nám cesto neprilepí a teda asi po 30-40 minútach, záleží od rúry. Po upečení ju necháme chvíľu postáť, až potom ju vyklopíme. Dobrú chuť.
Lucia M.