Dobré domáce knedličky zasa tak často nerobievame. A je to veľká škoda, pretože ide o jeden z najlepších a hádam aj najchutnejších polievkových doplnkov. Pripravte si ju napríklad pri príležitosti novoročného obedu a potešte svojich blízkych vývarom z toho najlepšieho, čo vaša kuchyňa ponúka.
Budete potrebovať:
- Na vývar
- 400 g hovädzieho mäsa na polievku (pokojne aj kosti)
- 1 petržlen
- 120 g mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 paradajku
- 2 zemiaky
- 1 hrnček hrášku
- ½ ČL mletej červenej papriky
- 3 bobkové listy
- soľ a korenie podľa chuti
Na mäsové guľky
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ šálky ryže
- 1 vajce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Dajte si zovrieť zhruba 2.5 litra vody, keď bude vrieť, stíšte oheň a vložte do hrnca hovädzie mäso. Varte asi hodinu pri pomalom ohni. Potom si očistite petržlen a mrkvu a nakrájajte ich na kolieska alebo postrúhajte na hrubšom strúhadle.
- Dajte zeleninu variť k mäsu spolu s bobkovým listom asi na 20-30 minút. Posoľte a okoreňte. Medzitým si pripravte mäsové guľky. Ryžu opláchnite, osoľte a povarte asi 10 minút, potom ju prepláchnite vodou a nechajte ochladiť.
- Zmiešajte ju s mletým hovädzím mäsom, pridajte vajce a ochuťte zmes. Vyformujte malé knedličky a pridajte ich k polievke. Zemiaky si očistite a nakrájajte na kocky, pridajte ich do polievky.
- To isté urobte aj s paradajkami a do polievky ich pridajte spolu s hráškom a mletou paprikou. Varte asi 10-20 minút na miernom ohni, kým nebudú knedličky hotové. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, ketkes.com (M)