Heľpianske guľky plnené mäsom

Loading...
(4.8 / 5)

Máte radi guľky na rôzne spôsoby? Sladké plnené tvarohom, slivkou alebo jahodou či džemom, prípadne s mletým mäsom? Dnes sme si pre vás pripravili tradičnú heľpiansku pochúťku, mäsové guľky so slaninkou. Vedeli ste, že babičky kedysi do cesta pridávali aj mince pre šťastie? Aj preto sa majte na pozore, aby ste náhodou do jednej nezahryzli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nika Melišková (@nikameliskova) on

Na heľpianske guľky budeme potrebovať:

  • 8 väčších zemiakov
  • polohrubá múka
  • soľ
  • vajíčko
  • 400 gramov bravčového mäsa
  • slaninka

Postup:

  • Zemiaky si očistíme a nastrúhame podobne ako pri haluškách. Pridáme od oka múku, soľ a vajíčko. Vypracujeme cesto, do ktorého primiešame bravčové mäso.
  • Asi polovicu môžeme pomlieť a druhú nakrájame na menšie kúsky. Niekto robí tak, že pomelie celé, niekto zase nemelie vôbec. Jednotlivé kúsky môžeme speniť na cibuľke, stačí, kým sa zavrú póry, cca 10 minút. Vypracujeme guľky, ideálne na pomúčenej doske.
  • Vhadzujeme ich do vriacej osolenej vody a varíme približne 20 minút. Guľky dáme do misky a zalejeme oškvarenou slaninkou a masťou. Kto má rád, pridá aj opraženú cibuľku. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x