Sladkému pokušeniu v podobe tejto torty odolá len málokto. Nejde o typickú maslovú tortu, ale o tortu s vrstvami sladkého snehu. Keď ju raz skúsite upiecť, verte, že ju budete pripravovať pravidelne. Nie je náročná, no odporúčame pri príprave dodržiavať všetky pokyny.
Na cesto
6 žĺtkov
150 g masla
150 g práškového cukru
180 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
Na snehové vrstvy
6 bielkov
180 g práškového cukru
1 ČL škrobovej múčky
1 ČL citrónovej šťavy
50 g mandlí (najlepšie mandľové vločky)
Na plnku
250 ml šľahačkovej smotany
6 PL práškového cukru
450 g bieleho smotanového jogurtu
20 g práškovej želatíny
100 ml vody
300 g ľubovoľného ovocia
Ako prvé si pripravte cesto. Žĺtky vymiešajte s cukrom, pridajte mäkké maslo, múku a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a rozdeľte na dve časti, pretože budete piecť dva korpusy. Prvú polovicu cesta vylejte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Cesto ešte nedávajte piecť.
Vyšľahajte si z bielkov tuhý sneh, ešte pred šľahaním do nich pridajte citrónovú šťavu, cukor aj škrobovú múčku. Polovičnú dávku z tvrdej peny opatrne uložte na cesto. Posypte ju mandľovými vločkami a dajte piecť. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov približne 35 minút. Po upečení nechajte prvú časť torty dobre vychladnúť.
To isté spravte s druhou polovicou cesta a s druhou polovicou bielkovej peny.
Medzitým si pripravte plnku. Zmiešajte jogurt, práškový cukor a smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuhej šľahačky. Tú zmiešajte s jogurtovým krémom. Pripravte si želatínu podľa návodu na balíčku. Potom ju ihneď zmiešajte so smotanovo jogurtovým krémom.
Pripravte si tortovú formu v ktorej ste piekli cestá. Spodný diel dajte na dno tortovej formy. Na upečenú bielkovú penu dajte krém a nasypte naň kúsky ovocia. Prikryte to druhou časťou cesta a bielkovej peny a jemne pritlačte, aby sa torta v strede zlepila. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu