V mnohých domácnostiach sa na Vianoce alebo veľkonočné sviatky pripravuje viac druhov koláčov. Medzi obľúbené patrí samozrejme aj griláž. Jemná oblátka a karamelová plnka. Niekto ich dokonca aj omáča v čokoláde. Tento recept je overený a doma ho pripravujeme už roky!
200 gramov kryštálového cukru
1 hera
1 salko
150 gramov pomletých vlašských orechov
1 balíček tortových oblátok
Cukor si vysypeme do hrnca a začneme ho zahrievať na miernom ohni. Po pár minútach miešania sa nám vytvorí karamel. Keď je cukor v tekutom stave, pridáme heru a miešame. Na záver primiešame pomleté orechy a hneď za nimi salko. Za stáleho miešania ešte zahrievame, aby sme dostali konzistenciu hustého krému. Následne naplníme oblátky a dobre ich zaťažíme, napríklad knihami. Ja ich skladujem na balkóne. Ak my náhodou ostane čokoláda, niektoré ešte z polovice omočím a nechám stuhnúť. Dobrú chuť.
(Lucia M.)