Pomerne často dostávame gaštanové pyré. Veľakrát sa mi nakopilo, až som ho musela dávať zamraziť, lebo som nevedela čo s ním. Tento recept pôvodne vznikol pretvorením jedného iného a výsledok stojí za to.
Na cesto:
6 vajec
4,5 PL hladkej múky
1,5 PL kakaového prášku
2 KL vanilkovej arómy
6 PL cukru
1/2 balenie prášku do pečiva
Na plnku:
500 g gaštanového pyré
10 ml rumovej arómy
5 PL práškového cukru
2 balenia vanilkového pudingu
8 dl mlieka
10 dkg masla
1 dl smotany na šľahanie
Na vrchnú časť:
4 dl smotany na šľahanie
2 PL kakaového prášku
1 KL stužovač šľahačky
1 PL práškového cukru
Najprv si pripravíme piškótové cesto. Žĺtka oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom a kakaom. Postupne pridávame múku a kypriaci prášok. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame do žĺtkovej masy. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a v pečieme v predhriatej rúre na 150°C približne 30 minút. Ku koncu cesto skontrolujeme špajdlou.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. V 3 dl mlieka rozmiešame dva pudingy a cukor. Ostatok mlieka zohrievame v hrnci na bod varu. Prilejeme rozmiešané mlieko s pudingami a miešame do zhustnutia. Puding odstavíme z ohňa a primiešame polovicu masla. Takto pripravenú masu necháme vychladnúť.
Gaštanové pyré roztlačíme vidličkou a primiešame druhú polovicu masla so smotanou a rumovou arómou. Do tejto zmesi primiešame aj 3-4 lyžice pudingového krému.
Hotové piškótové cesto necháme vychladnúť a vodorovne rozrežeme na polovicu.
Piškótu naplníme krémom nasledovne: Spodnú časť piškóty natrieme gaštanovým krémom a naň nanesieme vrstvu pudingového. Naň položíme druhú piškótu, ktorú potrieme vyšľahanou smotanou spolu so stužovačom a cukrom.
Posypeme kakaovým práškom a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 20 minút. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu
Použite plech s mierkami 20 x 35 cm.