Gaštanová torta podľa Jamieho Oliviera

Loading...
(0 / 5)

Pomaly sa ku nám blížia krásne vianočné sviatky. Sviatky strávené s rodinou plné pohody. Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc sú zákusky, koláče a iné dobroty, ktoré nesmú chýbať na stole. Ak však už máte dosť klasických koláčov máme pre vás recept na nový, chutný a v podobe gaštanovej torty. Príprava vôbec nie je náročná a tortu môžete skladovať niekoľko dní. Hlavnou a neoddeliteľnou ingredienciou je gaštanové pyré. To, dodá zákusku výnimočnú chuť, ktorú si u vás všetci zamilujú.

Budeme potrebovať:

Cesto:

190 g hladkej múky

30 g kakaového prášku

110 g cukru

110 g masla

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

4 vaječné žĺtky

Plnka:

300 g kvalitnej horkej čokolády (70%)

300 g gaštanového pyré

300 ml smotany

Toping:

2 lyžice javorového sirupu

100 g cukru

Postup:

Zmiešajte múku, kakaový prášok a cukor. Následne pridajte nakrájané maslo a mieste rukami, kým cesto nebude pripomínať strúhanku. Primiešajte vanilkový extrakt a žĺtka po jednom. Celé cesto dobre rozmieste a odložte do chladničky na približne 30 minút. Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte hrúbku 1 cm. Cesto dajte na plech a na 20 minút vložte do mrazničky. Zapnite rúru a predhrejte ju na 190 stupňov. Cesto pečte 18 až 20 minút. Vo vodnom kúpeli si rozpusťte čokoládu následne nechajte vychladnúť a pridajte gaštanové pyré. Za miešania pridajte smotanu a poriadne premiešajte. Na vychladnuté upečené cesto nalejte plnku a dajte na 3 hodiny do chladničky. Počas toho si pripravte toping. Na nízkej teplote rozpusťte cukor s kúskom masla a opekajte, kým maslo nie je zlaté. Pridajte javorový sirup a nechajte postáť asi 10 minút. Vyberte koláč z chladničky a polejte topingom a máte hotovo. Dobrú chuť.

Gabriela, jamieoliver.com

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x