Milujete francúzske zemiaky, no žijete zdravo a skôr sa tejto surovine vyhýbate? Máme pre vás skvelý tip, ako si toto fajnové jedlo stále dopriať, no na veľmi zdravý spôsob. Ak ste niekedy skúšali zelerové hranolky potom viete, že zeler dokáže dokonale nahradiť práve zemiaky. Ani v tomto recepte to nie je inak. Ak ste ešte takéto francúzske (ne)zemiaky neskúšali, je najvyšší čas.
1 veľký zeler
2 strúčiky cesnaku
2 vajíčka uvarené natvrdo
2 vajíčka
kyslá smotana s vysokým obsahom tuku
kuracie prsia
soľ, korenie, červená mletá paprika
trošku masla na vymastenie misy
syr na posypanie
Zeler si očistíme a nakrájame na rovnako hrubé aj veľké plátky. Sklenenú misu si vymastíme maslom a na spodok poukladáme prvú vrstvu zeleru. Okoreníme, osolíme a pridáme vrstvu kuracích pŕs a pár koliesok vajíčok natvrdo. Ďalšia vrstva je opäť zelerová a takto pokračujeme, kým sa nám neminú suroviny. Posledná vrstva by mala byť opäť zelerová. V nádobe si rozmiešame 2 vajíčka s kyslou smotanou a touto zmesou zalejeme zeler. Na vrch nastrúhame syr a misu vložíme do rúry. Nezemiaky pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút a posledných 10 minút môžeme teplotu ešte zvýšiť, aby sa nám upiekli dozlata. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.