Fit zelerové hranolky

Loading...
(4.3 / 5)

Tento recept je priamym dôkazom toho, že hranolky nemusia byť len vyprážaným, ťažkým jedlom plným oleja. Zároveň sa presvedčíte, že zdravé jedlo nie je len hŕba nízkokalorických produktov bez chuti. Fit hranolky pripravené zo zeleru vás prekvapia svojou skvelou chuťou a vy si budete môcť zamaškrtiť bez výčitiek. Pripravíte ich jednoducho a hneď po prvom súste ich vďačne vymeníte za ich klasick, nie príliš zdravú zemiakovú podobu. 

Ak ste ešte o hranolkách zo zeleru nepočuli, je najvyšší čas ich vyskúšať. Garantujeme vám, že skeptický pohľad na náhradu zemiakov zelerom sa vytratí hneď, čo ich ochutnáte. Aj bez vysmážania sú na povrchu lahodne chrumkavé a vy sa ich nebudete vedieť dojesť. Pripravte si ich podľa nasledujúceho rýchleho receptu a doprajte si maškrtenie bez výčitiek.

Budeme potrebovať:

Zmes na korenie

1,5 lyžice mletej červenej papriky

1 čajová lyžička kajenského korenia

2 čajové lyžičky mletého čierneho korenia

1 lyžica cesnakového prášku

1 čajová lyžička cibuľového prášku

1 lyžica soli

1 čajová lyžička oregana

1 čajová lyžička tymianu

Na hranolky

750 g zeleru

2 lyžice olivového oleja

soľ podľa chuti

Postup:

Všetky suroviny, potrebné na prípravu korenia zmiešame dohromady. Následne túto koreninovú zmes skladujeme v uzatvárateľných fľaštičkách alebo nádobách na suchom mieste. Zmes korenia sa skvele hodí nie len na hranolky zo zeleru ale i na ochutenie mäsa a zeleniny.

Zeler očistíme a dôkladne umyjeme. Následne ho nakrájame na pozdĺžne kúsky, rovnako, ako to robíme pri zemiakových hranolkách.

Potom si pripravíme plech alebo zapekaciu misu, kde budeme hranolky piecť. Nakrájaný zeler umiestnime na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme polievkovú lyžicu pripravenej koreninovej zmesi a kúsky zeleru dôkladne premiešame, aby sa korenie a olej dostali všade rovnomerne.

Následne plech s hranolkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 stupňov približne 20 minút, prípadne kým nie sú hranolky sfarbené dozlata. Po upečení môžeme pridať soľ podľa chuti. Dobrú chuť!

 (Jana L), nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x