Slávna bolognese omáčka, ktorú snáď poznajú v každom kúte sveta. Na cestovinách chutí vždy úžasne, no mnohí si myslia, že je pomerne kalorická a pri diéte sa nehodí. Dnes si uvaríme verziu, ktorá je veľa zdravšia a je úplne v poriadku si ju občas dopriať.
1 balenie mletého mäsa
3 strúčiky cesnaku
1 dcl červeného vína
paradajkové pyré (1 balenie)
menšia cuketa
väčšia mrkva
polovica tekvice hokkaido
menšia cvikla (nemusí byť)
soľ a korenie
vývar alebo voda
kokosový alebo olivový olej
Zeleninu si očistíme a nakrájame na malé kocky. Následne očistíme aj cesnak a pripravíme si väčšiu panvicu alebo hrniec. V hrnci necháme roztápať kokosový olej a ako prvé dáme mäso. Počkáme, kým sa nám sfarbí a pustí šťavu. Následne pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a keď sa nám to celé chvíľku varí, podlejeme mäso červeným vínom. Počkáme, kým sa vyparí a k mäsu pridáme všetku nakrájanú zeleninu. Dusíme asi 10 minút pod pokrievkou ale na najmenšom ohni.
Pridáme paradajkový pretlak a ochutnáme, v prípade potreby dochutíme soľou a korením, prípadne chilli. Následne to trochu ešte podlejeme vývarom alebo aj čistou vodou a necháme variť opäť na najslabšom a pod pokrievkou asi 1 hodinu, ja nechávam niekedy aj dlhšie, aby bola zelenina skoro až rozvarená. Podávame s cestovinami podľa vlastného výberu.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)