V tomto recepte nájdete všetky ingrediencie, ktoré jeden dobrý dezert potrebuje a dokonca v diétnej verzii. Pýtate sa ako? Jednoducho múku nahradíte ovsenými vločkami a cukor medom. Ale upozorňujem vás, jediná nevýhoda bábovky je tá, že keď ju raz ochutnáte budete chcieť stále viac.
350 g jabĺk
400 g ovsených vločiek
10 g soli
2 PL olivového oleja
220 bieleho jogurtu
5 g škorice
120 g medu
3 vajcia
2 PL kakaového prášku
orechy, mandle a hrozienka podľa chuti
Jablká ošúpeme, zbavíme jadier a nastrúhame. Tyčovým mixérom ich vymiešame na jemnú zmes. Ovsené vločky podobne rozdrvíme mixérom, alebo pomelieme.
Žĺtka oddelíme od bielkov a následne žĺtka zmiešame s medom. K zmesi postupne pridávame jablká, ovsené vločky, soľ, olej, jogurt a škoricu. Poriadne vymiešame a k zmesi opatrne pridávame vyšľahané bielka so štipkou soli.
Cesto si rozdelíme na dve časti: 2/3 z neho odložíme nabok a k zostávajúcej 1/3 primiešame kakao. Môžete pridať aj orechy alebo sušené ovocie podľa chuti.
Formu s priemerom 23 cm vymastíme kokosovým olejom a vysypeme prachom z ovsených vločiek. Striedavo vylievame najprv kakaové cesto a na to cesto bez kakaa.
Bábovku pečieme na 150°C približne 55-60 minút. Podávame ju s domácim lekvárom alebo len tak ku káve. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Bianka Pontyová), topreceptek.hu
Hotové jablkové pyré namiesto jabĺk vám ušetrí čas.