Kávový cheesecake

(5 / 5)

Na cheesecakey nikdy nie je neskoro. Hodia sa v každom ročnom období a pochutia si na nich takmer všetci. Na svete snáď ani neexistuje človek, ktorý by lahodný tvarohový dezert nemal rád. Tentoraz prinášame recept na fantastický kávový cheesecake, ktorý zvládne každá gazdinka a bude chutiť celej rodine.

Budete potrebovať:

2 ½ šálky rozdrvených kakaových sušienok

2 PL kryštálového cukru

60g masla

¼ šálky šľahačkovej smotany

2 ½ PL instantnej kávy (môžete použiť aj klasickú mletú)

1300g mascarpone

1 šálka kyslej smotany

1 ½ šálky práškového cukru

5 vajec

1 balíček vanilkového cukru

1/3 šálky šľahačkovej smotany

2 PL sladkého cukrového sirupu

½ šálky nadrobno nasekanej mliečnej čokolády

Postup prípravy:

Ako prvé si rozdrvte kakaové sušienky na prášok, pridajte k nim cukor a roztopené maslo. Vymiešajte klasický sušienkový základ a natlačte ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Rúru si potom predhrejte na 170 stupňov a nechajte sušienky zapiecť na 15 minút. Potom ju nechajte vychladnúť.

Medzitým si v hrnčeku prevarte šľahačkovú smotanu, prisypte instantnú kávu a nechajte vychladnúť. V miske si zmiešajte mascarpone, kyslú smotanu, kávu so šľahačkovou smotanou, cukor a vanilkový cukor. Potom pomaly jedno po druhom primiešajte celé vajcia. Zmes dobre vymiešajte elektrickým šľahačom a naneste na upečený a vychladnutý sušienkový korpus.

Rúru si nechajte vyhriať na 150 stupňov a cheesecake pečte zhruba 90 minút, prípadne sledujte okraje koláča. Tie by mali byť pevnejšie a v strede by sa mal koláč ľahko natriasať. Keď je cheesecake v takejto podobe hotový, nechajte ho v rúre ešte hodinu odpočívať a pootvorte dvierka. Po vybratí ho dajte zachladiť do chladničky na 1-2 hodiny. Medzitým si pripravte lahodnú polevu.

V hrnci si zahrejte smotanu a cukrový sirup, pridajte na drobno nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom polevu do hladka rozmiešajte, nechajte mierne vychladnúť a nalejte na studený cheesecake. Opäť vložte do chladničky a nechajte ho tuhnúť aspoň 2 hodiny. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x