Málokto varí ríbezľový džem rád, pretože je s ním veľa roboty. Výsledná konzistencia džemu so zrniečkami veľmi nechutí.
Dnes vám však ukážeme, ako uložiť na zimu ríbezle bez toho, aby ste sa museli babrať s odstraňovaním zrniečok a zdĺhavým varením džemu. Tento spôsob je veľmi starý a v západnej Európe sa často používal ešte v predvojnových rokoch. Po období všeobecného nedostatku sa naň akosi pozabudlo.
1 kg čiernych ríbezlí
1 pomaranč
1,5 kg kryštálového cukru
Čierne ríbezle si umyte a odstráňte z nich zelené časti. Nezabudnite odstrániť aj pokazené bobuľky. Ríbezle pomixujte v mixéri aj s ošúpaným a na kocky nakrájaným pomarančom. Pyré prelejte do misky a zmiešajte s cukrom, potom nechajte niekoľko hodín stáť v chladničke a občas premiešajte. Cukor musí byť v ovocí celkom rozpustený.
Potom ríbezľové pyré nalejte do vysterilizovaných zaváraninových pohárov a dobre uzatvorte. Skladujte ich na chladnom mieste, ideálne rovno v chladničke. Ak chcete ríbezle niečím oživiť, pridajte do pyré štipku badiánu, alebo škorice. Vôňa bude fantastická!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru