Lieskovo-orieškový krém alebo ak chcete zdravšia domáca nutella bez pridaného cukru a palmového oleja. Ak si chcete na víkend pripraviť k vianočke aj chutnú dobrotu a nemáte chuť na džem, môžete skúsiť tento recept. Pozor však na jednu vec, nepripravujte zbytočne veľa pohárov do zásoby, tento krém nevydrží večnosť ako nutella, keďže v ňom nie sú konzervačné látky. Ak ju ale necháte na chladnejšom mieste, pokojne vydrží aj 3 týždne.
100-120 ml rastlinného mlieka (ideálne nejaké orieškové)
štipka soli
20 gramov kokosového oleja
Lieskovo-orieškový krém pripravíme nasledovne:
Na plech s papierom na pečenie si rozložíme celé lieskové oriešky. Dáme ich do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme pri ventilátore asi 10 minút. Oriešky nám krásne skrehnú a budú sa dať lepšie mixovať. Takto odporúčame postupovať pri všetkých orechoch a napríklad aj výrobe orechového masla.
Ešte pred mixovaním sa ale snažíme oriešky zbaviť hnedej šupky. Ideálne to spravíme v papierovej alebo látkovej utierke, kde ich trochu medzi prstami pomrvíme. Následne ich rozmixujeme na kašu. Pridáme ostatné suroviny a mixujeme do finálnej podoby. Ak sa nám zdá krém málo sladký, môžeme pridať med. Výsledný krém uskladníme v sklenenej nádobe. Dobrú chuť.