Domáci krémeš

Loading...
(4.3 / 5)

Zákusok, ktorý aspoň raz v živote ochutnal každý na svete, má mnoho podôb a nikto poriadne nevie, ktorá je tá pôvodná. S obľubou ho pečú všetky gazdinky bez rozdielu v zručnosti a vždy sa vydarí. Viete o akom zákusku je reč?

Receptúra krémeša sa traduje niekoľko storočí. Akokoľvek máme radi iné a modernejšie zákusky, vanilkovo-šľahačkový skvost z pultov cukrární nevytlačia. Krémeš je jedinečný spojením lahodnej vanilky s jemnou smotanou. Recept na vynikajúci domáci krémeš, ktorý bude chutiť ako z najlepšej cukrárne, je tu pre vás. Vyskúšate ho spolu s nami?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skypub (@skypub) on

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 PL oleja

Na krém:

  • 6 bielkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 vanilkové pudingy (uprednostňujeme Zlatý klas, pretože perfektne drží tvar)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1,5 l vody

Na šľahačku:

  • 500 ml smotany
  • štipka soli
  • 1 PL práškového cukru

Na polevu:

  • 200 g čokolády
  • 1 PL oleja

Postup prípravy:

  • Ako prvé si upečieme lístkové cesto.
  • Upečené musíme mať, samozrejme, 2 kusy lístkových plátov. Pláty necháme celkom vychladnúť. 100g horkej čokolády si rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou jeden plát lístkového cesta, to bude spodný diel zákusku.
  • V miske zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a pridáme štipku soli a dobre ich vyšľaháme.
  • V primeranom množstve vody si dôkladne rozmiešame pudingový prášok, práškový cukor a vanilkový cukor, a keď je zmes bez hrudiek vlejeme aj zvyšnú vodu. Začneme krém variť. Miešame, až pokým nám nevznikne veľmi hustý krém.
  • Do hotového pudingového krému pridáme vyšľahané bielky a necháme variť ešte asi 3 minúty. Pozor, už keď začne puding hustnúť, znížte teplotu na najslabší plameň, aby sa vám puding nezačal lepiť na dno hrnca. Keď je krém hotový, necháme ho vychladnúť.
  • Medzitým si vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.
  • Na lístkové cesto potreté čokoládou natrieme vanilkový krém a dôkladne upravíme, aby bolo rovný. Keď pekne navrstvíme krém, bude mať aj zákusok po rozkrojení krásny rez. Na vanilkový krém pridáme a dôkladne rozotrieme smotanu. Celý koláč prikryjeme čistým lístkovým cestom.
  • Vo vodnom kúpeli si roztopíme 200 g čokolády s lyžicou oleja a ešte horúcu nalejeme na vrchné cesto. Celý zákusok necháme v chladničke dobre stuhnúť a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

 (Monika)

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x