Chystáte sa variť jahodový džem? Jahody už rastú, no ešte budeme musieť počkať nejaký ten týždeň, pokiaľ dozrejú všetky. Tento víkend sme už ale pár jahôd našli a pozberali. Ak lekvár, tak jedine domáci. Z akého ovocia varíte najčastejšie? Dajte nám vedieť v komentároch.
View this post on Instagram
Základné pravidlo je, že na kilo jahôd ide 400 gramov cukru. Jahody je potrebné dobre prebrať, očistiť a umyť. V hrnci alebo veľkej mise ich rozmixujeme, môžeme nechať aj väčšie kusy, niekto to má v lekvári rád. Pridáme cukor a dobre premixujeme a premiešame. Hmotu necháme počas noci postáť. Na druhý deň začneme džem variť. Po častiach dávame do hrnca po naberačkách a na miernej teplote zahrievame. Keď prestane lekvár peniť a iba buble, je hotový. Horúci ho dáme do pohárov, otočíme hore dnom a prikryjeme dekou. Necháme dobre vychladnúť. Skladujeme v tmavej skrinke alebo pivnici. Dobrú chuť.
Lucia M.