Kto by ho nemiloval. Na raňajky aj na večeru. Domáci chlebík poteší každého v rodine. Poznáte niečo, čo vonia krajšie ako čerstvo upečený domáci chlebík? Mnoho z nás má pred prípravou rešpekt, pretože vidina náročného miesenia a dlhej prípravy nie je veľmi povzbudzujúca. Na príprave chlebového cesta však nie je nič náročné. Vyskúšajte ho doma aj vy.
Budeme potrebovať:
500 gramov hladkej chlebovej múky
430 ml vody
10 gramov soli
4 gramy sušeného droždia
Postup:
- V miske si zmiešame všetky suroviny do hutného cesta, ktoré prekryjeme fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť počas noci (minimálne 12 hodín) pri izbovej teplote aspoň 20 stupňov.
- Ráno si pripravíme dosku, valček a ešte trochu múky. Cesto si rozvaľkáme, pridáme múku, ak sa nám zdá trochu redšie a preložíme ho niekoľkokrát spolu s múkou. Tu už by malo mať správnu konzistenciu aj tvar.
- Vytvoríme si bochník, ktorý ešte zabalíme do utierky a necháme kysnúť na teplom mieste. Rúru si predhrejeme na 250 stupňov a bochník dáme piecť, môžeme ho piecť v sklenenej mise spolu s pokrievkou.
- Doba pečenia je 45 minút, pričom tesne pred koncom sklenené veko dáme dole, aby sme dosiahli chrumkavú kôrku. Potom ho už necháme trošku vychladnúť a môžeme nakrájať. Dobrú chuť.
titulná foto: instagram/instagram, Lucia M.