Určite sa vám už stalo, že vám došli nápady na prílohy k nedeľnému obedu. Ryža a klasické varené zemiaky nikomu nechutia pokiaľ ich máme stále, aj keď jednoznačne patria ku klasike. Možno je čas vyskúšať domáce hranolky, ktoré si obľúbia aj tí najmenší. K nim už len smotanovo-cesnakový dip a obed je hotový. Navyše, ak ste ešte nemali lahodné sladké bataty tak práve teraz je ten čas.
Budeme potrebovať:
Hranolky:
- 5-6 väčších zemiakov
- 1 batata
- petržlenovú vňať
- 1 cviklu
- 1 cuketu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ
- korenie
- koreniny podľa vlastného výberu
Omáčka:
- 1 lyžica smotany alebo jogurtu
- 1 lyžica majonézy
- 2 lyžičky medovej horčice (2 lyžice horčice a 1/2 lyžičky medu)
- 1/2 lyžičky kari korenia
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Umyte a ošúpte si všetku zeleninu okrem cukety. Nakrájajte zeleninu na tyčinky (aj cuketu) a poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Posypte soľou, korením, oreganom a bylinkami podľa vlastného výberu. Na vrchu pokvapkajte hranolky olivovým olejom. Nechajte piecť 30 minút pri teplote 185 stupňov. Počas pečenia môžete rúru 1-2 otvoriť, aby unikla para.
- Po pol hodine zeleninu pomiešajte a pečte ďalších 15 minút. Počas posledných 15 minút si zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu omáčky. Podľa chuti môžete pridajte aj cesnak. Upečené hranolky odstráňte z plechu a osoľte. Môžete podávať!
Foto: instagram, Gabriela