Posúchy alebo domáce placky sú veľmi dobrým spôsobom, ako obmeniť tradičné prílohy. Zabudnite na zemiaky, ryžu alebo chlieb a pripravte si chutné tortilla placky, do ktorých môžete „zrolovať“ dresingy s mäsom, zeleninou, syrom alebo rôzne nátierky či hummus. Fantázii sa medze nekladú a takéto placky sú skvelé na zahryznutie aj k rôznym polievkam. U nás doma mnohým chutia aj teplé natreté maslom a posypané jarnou cibuľkou. Ako si ich pripravíte vy?
Veľmi jednoduchý postup, len 4 suroviny a chutné placky sú za malú chvíľku na stole. Žiadne éčka ako pri výrobkoch z obchodu, žiadne kozervanty, dokonca ani droždie alebo prášok do pečiva.
350 g hladkej pšeničnej múky (polovicu môžete nahradiť celozrnnou múkou)
30 ml slnečnicového oleja
150 ml teplej vody
lyžička soli
Múku si zmiešame so soľou a pridáme olej. Následne prilejeme teplú vodu a začneme miešať cesto. Keď je dobre premiešané, môžeme ho dať na pomúčenú dosku a ďalej ho miesiť. Cesto miesime trochu dlhšie, aby sa všetky suroviny prepojili. Potom ho zabalíme do fólie alebo prikryjeme utierkou a necháme postáť asi 15 minút.
Následne si pripravené cesto rozdelíme asi na 10 častí a každú z nich pomúčime. Potom z každej časti vyvaľkáme okrúhlu placku, ktorá by mala byť tenučká. Snažte sa, aby jednotlivé tortilly nemali viac ako 2 mm.
Následne si môžeme rozohriať panvicu a na suchej panvici bez použitia oleja pečieme placky na miernom plameni. Keď sa na nich tvoria tmavé fľaky, placku môžeme otočiť. Naukladáme ich na tanier a prikryjeme druhým tanierom alebo uterákom, aby sme vytvorili prirodzenú vlhkosť a placky zmäkli. Podávame ako prílohu alebo plníme rôznymi zmesami. Prajeme dobrú chuť!
(Jana L)